20. 12. 2021 Recepty
Polévka do podzimních plískanic nebo mrazivých zimních dní? Tohle je ta pravá! Svou barvou vás vystřelí do pozitivní nálady, voní, hřeje a dodá vám energii! Je tak plná chuti, že obvykle na konci nepotřebuji ani dosolit a je perfektní. Koncert! Nedejte se odradit výčtem mnoha ingrediencí, příprava je rychlá. Navíc je velmi zdravá a výživná – s kouskem chleba vám bude k obědu či k večeři úplně stačit.
Počet porcí: 4 |
Doba přípravy: 60 min |
Nejprve si nakrájejte cibuli nadrobno, očistěte a na menší kostičky nakrájejte mrkev. Sladkou bramboru oloupejte a také nakrájejte na kostky. V hrnci rozehřejte 2 lžíce sezamového oleje, vhoďte cibuli, mrkev a bramboru a restujte několik minut na středním plameni, občas promíchejte. Zatímco se zelenina restuje, oloupejte česnek a nasekejte ho nadrobno. Pokud používáte čerstvá rajčata, spařte je vařící vodou, oloupejte je a v mixéru rozmixujte na kaši. Do orestované zeleniny (nemusí být doměkka, ještě se bude vařit) přihoďte česnek a zázvor, promíchejte, počkejte pár sekund, aby se česnek rozvoněl a přidejte římský kmín, kurkumu a chilli, opět zamíchejte a pár sekund nechte rozvonět a přidejte rajčata, zeleninový vývar a červenou čočku. Osolte cca půl lžičkou soli (záleží na tom, jak slaný je zeleninový vývar), přiveďte k varu, poté ztlumte žár a na mírném ohni vařte pod pokličkou asi 15 – 20 minut; dokud nezměkne čočka. Ochutnejte, zda je čočka a veškerá zelenina měkká, poté přihoďte nasekané mandle zcezenou, propláchnutou cizrnu, prohřejte. Odeberte 2 naběračky polévky do mixéru, rozmixujte a vraťte do hrnce – to polévku nejen mírně zahustí, ale přidá i chuť. Podle chuti dosolte. Podávejte posypané zelenými lístky petrželky nebo koriandru.
Autor článku
Michal Daněk
30.11.2024
26.11.2024
29.10.2024 Novinky
Ochutnejte unikátní mandlové produkty inspirované mandloňovým sadem v Hustopečích, který je evropskou raritou. Originál, který si vás hned získá...
2023 © Mandlárna.cz | Design MATLOCHA.cz | Created by GRAWEB