Mandlově recyklovaný croissant
Kvalita croissantů v našich obchodech není, řečeno diplomaticky, úplně nejlepší, což zjistíte v okamžiku, když ochutnáte croissant ve Francii. Francouzi čerstvé croissanty milují, a protože croissant z předešlého dne už není úplně ono, vymysleli recept, jak ho pozdvihnout. Naplní ho mandlovým krémem, zvlhčí, prohřejí a navrch ještě posypou jemně křupavými mandlovými plátky. Na naše nevalné croissanty funguje tento recept bezvadně. Mandlový krém i sirup si připravte předem, ať se s tím ráno nezdržujete, vydrží v ledničce pár dní. Tento slaďoučký croissant je tak dobrý, že ho klidně můžete podávat i jako teplý dezert, třeba s kopečkem vanilkové zmrzliny.
![]() |
Počet porcí: 4 |
![]() |
Doba přípravy: 20 min |
Nejprve si připravte sirup. Do menšího kastrůlku dejte krupicový cukr, vodu a 15 g mletých mandlí a svařte, aby se cukr rozpustil, cca 1 minutu. Nechte chladnout i s mandlemi alespoň hodinu, aby se vyluhovalo jejich jemné aroma, pak přeceďte. Smíchejte 75 g mletých mandlí a mouku. Ve food processoru našlehejte máslo s 50 g moučkového cukru, přidejte mleté mandle s hladkou moukou, prošlehejte a nakonec přidejte vejce. Šlehejte asi minutu, aby vznikl lehký krém. Rozehřejte si troubu na 180 ˚C. Croissanty podélně rozřízněte a nechte je řeznou stranou nahoru. Každou půlku pocákejte připraveným sirupem po celé délce (musí být opravdu mokré) a poté namažte vrstvou mandlového krému. Přiklopte k sobě a přimáčkněte. Dejte je na plech vyložený papírem na pečení. Vršek každého croissantu ještě namažte zbylým krémem a posypte mandlovými lupínky. Pečte asi 20 minut. Jezte teplé. Tip: Při plnění dejte na natřený mandlový krém doprostřed croissantu lžičku rybízového nebo malinového džemu
Autor článku
Michal Daněk
5.2.2025
Novinky
28.1.2025
Novinky
15.1.2025
Novinky
Ochutnejte unikátní mandlové produkty inspirované mandloňovým sadem v Hustopečích, který je evropskou raritou. Originál, který si vás hned získá...
2023 © Mandlárna.cz | Design MATLOCHA.cz | Created by GRAWEB