2. 10. 2021 Recepty
Clafoutis je pečený krém, který se zapéká s ovocem. Pochází z Francie a v originálním receptu se připravoval s třešněmi (nevypeckovanými, často i neodstopkovanými, aby z nich nevytekla šťáva), v tomto receptu však využijeme kromě mandlí další hustopečskou, potažmo jihomoravskou, plodinu: meruňky. Přidává se do něj obvykle troška mouky, kterou jsme nahradili mandlovou moukou – je tedy přirozeně bezlepkový. Může se připravit také v menších formičkách.
Počet porcí: 8 |
Doba přípravy: 45 min |
Meruňky rozpulte, vyjměte pecku a pocákejte je jednou polévkovou lžící mandlovice. Nechte je chvíli (1/2 hodiny) marinovat. Prošlehejte cukr, mléko, smetanu, vejce, vanilkový extrakt a 1 lžíci mandlovice, přidejte mandlovou moučku a vše rozmíchejte. Vznikne velmi řídký krém. Rozehřejte troubu na 200 ˚C. Zapékací nádobu vymažte máslem, po dně rozložte meruňky. Veškerou tekutinu, která po nich zůstane v misce, ve které se marinovaly, zamíchejte do připraveného krému. Pokud máte po ruce mandlový marcipán, vložte do každé meruňkové půlky kousek místo pecky. Meruňky jsou lehce nakyslé a marcipán je osladí. Krémem přelijte meruňky, vložte do trouby a pečete asi 40 minut. Po 10 minutách pečení ztlumte na 185 ˚C. Clafoutis podávejte se šlehačkou, zakysanou smetanou nebo jogurtem. Pozn. Clafoutis je výborný také s třešněmi nebo višněmi. Tip: Pokud se nebojíte experimentovat, marinujte meruňky s nasekaným rozmarýnem nebo tymiánem (1 snítka).
Autor článku
Michal Daněk
29.10.2024 Novinky
7.10.2024
4.10.2024 Novinky
Ochutnejte unikátní mandlové produkty inspirované mandloňovým sadem v Hustopečích, který je evropskou raritou. Originál, který si vás hned získá...
2023 © Mandlárna.cz | Design MATLOCHA.cz | Created by GRAWEB