Magazín Mandle / Novinky

Těstoviny s rajčátky, mandlemi, kapary a olivami

7. 9. 2022 Recepty

 

Těstoviny s rajčátky, mandlemi, kapary a olivami​​​​​​

Toto jídlo je inspirováno Itálií, kde vám v nejedné restauraci podobné těstoviny podají s mořskými plody. Vypustili jsme krevety a rajčatovou omáčku, zato přidali mandle a parmezán.

Počet porcí: 2

Doba přípravy: 30 min

Ingredience na těstoviny s rajčátky, mandlemi, kapary a olivami:

  • těstoviny
  • cherry rajčata – asi 8
  • 3 – 5 stroužků česneku
  • 1 vrchovatá lžíce kaparů bez nálevu
  • 1 vrchovatá lžíce (malá hrst) černých oliv bez pecky hrst loupaných mandlí nebo mandlových plátků
  • svazek petrželky
  • olivový olej
  • sůl a pepř
  • parmezán a chilli paprička (chcete-li)

Recept na těstoviny s rajčátky, mandlemi, kapary a olivami:

Nejprve si dejte vařit do většího hrnce vodu na těstoviny a  poté si vše nakrájejte, příprava je docela rychlá. Olivy nasekejte nahrubo. Rozřízněte je podélně na čtvrtiny a pak ještě olivu přepulte. Petrželku nasekejte najemno. Pokud používáte celé mandle, nasekejte je nahrubo. Česnek rozkrájejte na poloviny, pokud máte velké stroužky, rozkrojte je na 3 díly, případně na čtvrtiny. Chceme velké kusy. Na pánev šplouchněte olivový olej a restujte na něm mandle, rajčata a česnek, občas promíchejte, aby se vše opékalo rovnoměrně ze všech stran. Česnek by měl zůstat bílý, maximálně jen lehce dozlatova. Jakmile rajčata trochu změknou, přidejte 2/3 z petrželky, kapary a olivy, chilli papričku a promíchejte. V této chvíli by se již měly vařit těstoviny. Pokud ještě nevaří, vypněte oheň a počkejte. Pokud vaří, odeberte cca 1 naběračku vody z vařících se těstovin, přidejte ji do pánve a vařte. Při vaření těstovin se vyplavují škroby, takže jak budeme vodu varem redukovat, trošku zhoustne a vytvoří omáčku. Pokud by se voda v pánvi příliš vyvařila, ještě naběračku (nebo pár lžic) přidejte. Jakmile jste spokojeni s hustotou, vypněte oheň. Přidejte do pánve zcezené těstoviny a promíchejte. Na talířku pokapejte olivovým olejem, posypte zbylou petrželkou, parmezánem podle chuti a mandlemi.

Tip: Recept je velmi variabilní. Česnek můžete nahradit pórkem či šalotkami, petrželku koriandrem, pokud ho máte rádi (v tom případě nedávejte parmezán), a rajčátka můžete klidně vypustit nebo použít sušená. V sezóně určitě zkuste přidat mladou cuketku!

Autor článku
Michal Daněk

Nejoblíbenější mandlové dobroty

Ochutnejte unikátní mandlové produkty inspirované mandloňovým sadem v Hustopečích, který je evropskou raritou. Originál, který si vás hned získá...

Sledujte nás na
sociálních sítích
facebook instagram youtube